Home / Aktivnosti / Cannes Lions Creative Effectiveness kategorija – Rešenja sa akcentom na proizvode

Cannes Lions Creative Effectiveness kategorija – Rešenja sa akcentom na proizvode

Rešenja u kategoriji proizvoda, emocije i humor, marketing u e-trgovini i PR sa svrhom bili su ono što je prošle godine ojačavalo prodaju.

WARC je objavio rezultate svoje analize 169 kampanja prijavljenih ove godine u Cannes Lions Creative Effectiveness kategoriju.

Izveštaj analizira faktore kao što su osnovni mediji, mešavina medija, kreativna strategija i rezultati merenja kampanja ovogodišnjih pobednika u kategoriji koja nagrađuje kreativne radove koji su doneli komercijalni uspeh.

Glavni trendovi istaknuti u ovogodišnjem izveštaju su:

Rešenja a ne kampanje

Žiri je nagrađivao inicijative brendova koji su rešavali određene probleme. Dobitnik Grand Prixa, brend Savlon, pronašao je praktično rešenje koje podstiče školsku decu da peru ruke sapunom kako bi sprečili bolesti, i stvorio je novu ideju o proizvodu koja je napravila promenu u celoj kategoriji. Edible Six Pack Rings pivare Saltwater Brewery doneo je alternativu plastičnom prstenju za pakovanje piva koje predstavljaju opasnost po životinje. Dakle postoji jasna tendencija ka rešavanju problema na nivou samog proizvoda, gde je tako nešto moguće.

Emocija i humor: ključno gorivo

Emocije i humor bili su značajno prisutni među ovogodišnjim pobedničkim kampanjama. John Lewis, Pedigree i Snickers bili su među onima koji su koristili emocionalno pripovedanje uz lagan i razdragan humor. TV (vodeći kanal za 22% studija slučaja, nakon čega sledi online video sa 14%) odigrao je ključnu ulogu i za John Lewis i SickKids kampanje, pokazujući da je video – u bilo kom obliku – ključ za isporuku emocionalnih ili duhovitih poruka.

Rastuća potreba za online konverzijama

Uticaj integrisane i prilagođene e-trgovine na određene kategorije bio je evidentan među ovogodišnjim dobitnicima. Cheetos, Adidas i The New York Times doveli su ljude online i povećali promet nakon kreativnih kampanja sa jasnom misijom. Taj promet je doveo do online konverzija. Web-promet kao merni podatak za radove u užem izboru ove kategorije više je nego udvostručen u odnosu na 2017., sa 7% na 15%, što ukazuje na sve veću potrebu marketera da se povežu sa ciljnim grupama brendova na polju e-trgovine.

Svrha u PR-u postiže rezultate

Svrha brenda imala je drukčiji ton ove godine, uz manje potresnih video snimaka namenjenih da igraju na kartu emocije. Umesto toga, naglasak je bio na vrlo kreativnim, originalnim idejama sa unapred isplaniranim PR-om. Navodeći PR kao svoj vodeći kanal, State Street Global je sa projektom Fearless Girl napravio tako snažan utisak da je ona sada postala trajan spomenik. Mnoge pobedničke kampanje, uključujući one Tencenta i Amnesty International, u srži svoje kreativne strategije imale su održivost ili odgovornost, i uspele su da generišu zarađeno medijsko prisustvo i nakon završetka kampanje. Vrlo kreativne, nezaboravne ideje popele su se na lestvici uspeha: Pedigree-ov projekat Child Replacement Program imao je novu taktiku i postigao je porast od 825% u usvajanju pasa i 10,8% povećanje prodaje.

Sumirajući rezultate, David Tiltman, direktor sadržaja u WARC-u, istakao je: „Ovogodišnji radovi u Cannes Creative Effectiveness Lions pokazuju kako se marketing razvija na nekoliko područja – sve više se fokusira na proizvod i veću potrebu povezivanja sa e-trgovinom. Kao i prethodnih godina, emocija i ‘svrha’ zajednički su elementi brojnih kreativnih radova, ali vidimo i sve više onih koji se okreću humoru i PR-u kako bi se brendovi istakli iz gomile.“

Izvor: WARC, Media-marketing

About urednik

Još novosti

WARC Globalni trendovi u oglašavanju

Rast oglašavanja u društvenim medijima prepolovio se tokom prošle godine. Facebook je u potrazi za …