Home / Aktivnosti / Čuvari internet identiteta na DIDS 2018

Čuvari internet identiteta na DIDS 2018

U godini kada .RS domen slavi svoj 10. rođendan, po deveti put se održava najposećenija godišnja konferencija o Internetu u Srbiji i regionu – DIDS 2018. Organizuje je Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS), 6. i 7. marta, u Hotelu „Metropol Palace“ u Beogradu.

 

Kreativni koncept događaja je, kao i prethodnih godina radila ekipa u sastavu: Lazar Bošković (AgitPROP), kreativni direktor, i Miodrag Veselinović (Metropolis), kao art direktor. Za organizaciju događaja i odnose s medijima zadužena je Dragana Pešić – Lević (Blink2), a u ime organizatora o DIDS-u brinu Predrag Milićević i Jelena Ožegović. Kreiran je i novi internet sajt na adresi dids.rs.

 

Slogan ove godine glasi „Čuvari internet identiteta“, jer je internet identitet zajednička nit koja povezuje sve tematske blokove Dana internet domena Srbije. Za svaku od tema kreiran je akcioni heroj, koji nosi ime proisteklo iz naziva blokova.

 

Prvi blok DIDS-a pod nazivom „Sajber ličnost“ posvećen je evropski, a i globalno, aktuelnoj temi GDPR – Opšta uredba o zaštiti podataka o ličnosti, koja krajem maja stupa na snagu u EU i utiče i na poslovanje pojedinih poslovnih subjekata u Srbiji. O njoj, a i o drugim aspektima privatnosti na Internetu, moderator Vladimir Radunović razgovaraće sa učesnicima panel diskusije. Tomas Rikert (Thomas Rickert), predsedavajući Foruma za nazive i brojeve u Udruženju internet industrije „eco“, je advokat iz Nemačke, koji će da održi i uvodno predavanje u temu. U diskusiji će se pridružiti Kormak Kalanan (Cormac Callanan), direktor „Aconite Internet Solutions“ iz Irske, i Nevena Ružić, pomoćnik generalnog sekretara pri Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

 

Drugi blok nosi naziv „Digitalno nasleđe“ i bavi se digitalizacijom u kulturi i nauci, a moderator je dr Tamara Vučenović. Pre panel diskusije, uvodno predavanje održaće Matjaž Filo, rukovodilac Sektora za IT na Fakultetu društvenih nauka u Ljubljani. U diskusiji učestvuju i dr Adam Sofronijević, zamenik direktora Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ u Beogradu, i Nikola Božić, programski direktor Istraživačke stanice Petnica.

 

Treći blok, nazvan „Onlajn poslovanje“, moderira Radomir Lale Marković, koji je ujedno i voditelj cele Konferencije. Na početku bloka Milovan Matijević i Branka Matijević, iz kompanije „Mineco Computers“, predstaviće rezultate istraživanja „Indeks digitalne vitalnosti malih, mikro i srednjih preduzeća u Srbiji 2017“, koje je po prvi put urađeno u Srbiji. Zatim će biti predstavljene domaće firme koje u svom poslovanju uspešno koriste sve prednosti internet tehnologija na nacionalnim internet domenima: vivatravel.rs, garden.rs, archiplay.rs, iskonmode.rs, studiomaruska.rs i teglas.rs.

 

U okviru DIDS 2018, 7. marta, biće održan Regionalni TLD forum – stručni skup za predstavnike nacionalnih internet registara iz regiona.

 

DIDS je, kao i do sada, besplatan za sve posetioce, uz obaveznu registraciju zbog ograničenog broja mesta. Registracija posetilaca počinje krajem februara, preko sajta na adresi dids.rs.

 

About urednik

Još novosti

PRIZNANJE 2019 – Kategorija “KORPORATIVNE KOMUNIKACIJE – VELIKA PREDUZEĆA”

Konkurs Društva Srbije za odnose s javnošću za prijavu radova za ovogodišnju 22. po redu …