Home / Aktivnosti / Danijel Koletić: Da bi se osigurao publicitet ključni opstanak PR-a zavisi od kreativnosti

Danijel Koletić: Da bi se osigurao publicitet ključni opstanak PR-a zavisi od kreativnosti

Petu godinu zaredom Color Media Communications organizuje “Digital“, regionalnu konferenciju o trendovima u telekomunikacijama i medijima.

Ovogodišnji – #Digital2018 – trajaće 2 dana – 06. i 07. septembra (četvrtak i petak) i okupiće najznačajnija imena iz ovih oblasti iz celog regiona kao i brojne goste iz inostranstva.

Konferencija se održava u Hotelu Metropol u Beogradu.

U panelu “Ko će ovo da pusti: PR u regionu malih budžeta, dominantne države i medijskog reketa” učestvovaće i Danijel Koletić, osnivač i direktor agencije Apriori World, osnivač vodeće konferencije u Jugoistočnoj Evropi za komunikaciju – PRO PR conference, sa kojim smo razgovarali u susret konferenciji:

Kako danas doći do medija svojim projektom, akcijom, kampanjom…?

Početkom 2000. godine PR kao struka postala je pravi trend. Gotovo nije bilo osobe koja nije željela biti dio PR-a pa su tako titule PR-ovaca imali gotovi svi, od hostesa koje su vas dočekivale u restoranu do direktora korporativnih komunikacija ozbiljnih kompanija koji su se tada nazivali PR menadžerima. PR agencije bile su više nego dobrodošle u medijskom prostoru jer je u to vrijeme izdavaštvo cvjetalo. Tada su besplatni PR članci kompanija, proizvoda, destinacija i događaja punili stranice i stvarali dodatnu vrijednost i sadržaj izdavačkoj industriji. Ovogodišnja financijska kriza mijenja percepciju, ali i položaj izdavača koji su se, kao i PR agencije, našli u nezavidnoj situaciji budući da su se kompanije, na čelu sa svojim upravama, odlučile smanjiti budžete za oglašavanje i PR. Izdavačke kuće, zbog želje i potrebe za opstankom i stvaranjem profita, tada preskaču regularne procese suradnje s marketinškim agencijama, izravno se obraćaju oglašivačima te stvaraju nove pakete besplatnog PR-a uz oglašavanje. Danas gotovo da nema medija u regiji, osim u veoma manjem opsegu slovenskog tržišta, u kojem ne možete zakupiti PR prostor. Ako se nalazite na čelu velikih korporacija i kompanija iza kojih stoje brendovi koji se oglašavaju, vaš PR bit će usmjeren na neke druge vrijednosti, a medijski prostor već vam je zagarantiran jer ste ga zakupili.

Da li je posao PR danas mnogo teži nego što je to bio ranije?

Da bi se osigurao publicitet, ključni opstanak PR-a ovisi o kreativnosti, ali i tematici o kojoj govorite, vremenskim terminima kada govorite te o strpljivosti. Sva iskrena i otvorena komunikacija između naručitelja, agencije i konzultanta može donijeti željeni uspjeh. Ako netko želi instant promociju, uključujući i PR, zakupit će pakete koje će potom i dobiti. Digitalne platforme na prvi pogled promijenile su medijsku sliku, ali i omogućile nova strateška rješenja za PR.

Kako vidite to što neke kampanje i akcije vidimo samo na društvenim mrežama?

U našoj regiji dolazi do transformacije društva. Jedna od glavnih tema neprestani su odlasci mladih, ali i onih srednje dobi, u inozemstvo. Ako targetiramo potrošačku zajednicu, ovisno o proizvodu, možemo reći da onda targetiramo i kanale kojima će se komunicirati. Ne smijemo zaboraviti da u regiji imamo, u ovom trenutku, otprilike oko 5 milijuna umirovljenika koji nisu digitalno pismeni. Isto tako, oni nemaju mogućnosti kupiti tiskovine. Razumljivo je da će se proizvodi koji targetiraju tinejdžere i mlađu populaciju fokusirati isključivo na digitalne kampanje, pogotovo ako je riječ o proizvodima koji tek trebaju izgraditi svoju poziciju na tržištu i stvoriti svoj brending. Tisak još uvijek živi i živjet će u ovoj regiji, samo je pitanje nužnosti njegove periodične transformacije. Kampanje u kojima imate različiti mix medija uvijek su neophodne, ali kao što sam rekao, to ovisi o vrsti proizvoda, ciljnoj javnosti kojoj se obraćate i, ono najvažnije, financijskim mogućnostima koje imate za vašu kampanju.

Kako rešiti taj problem?

Svaki problem ima rješenje, ali za to je potrebna poslovna kreativnost. Savjet za izdavačke kuće, ali i za radio i televizije, je da se jednostavno moraju prilagoditi promjenama. Snaga izdavačkih kuća leži u tradiciji, međutim ako se njima slabo rukovodi i ako oni koji odlučuju nisu spremni platiti konzultante koji će transformirati i nadograditi sustav poslovanja, naravno da će one s vremenom nestati s tržišta. Jedinstvena formula ne postoji, ali postoji rješenje koje podrazumijeva investiranje u posebne odjele za digitalnu komunikaciju te stvaranje digitalnih platformi koje će biti usmjerene na interaktivnost, video sadržaje i vrhunsku multimedijsku produkciju. Naravno, za to su potrebna financijska sredstva, vrijeme i strpljenje, ali ova strategija donijet će dugoročan uspjeh. Ne zaboravite da kojim god poslom da se bavite, ako ga ne volite i ne osjećate svakodnevnu strast prema njemu, što zahtjeva i samomotivaciju, nećete postići željeni uspjeh što će se odraziti na vaše zdravlje, ali i okolinu. Improvizacija je uvijek najskuplja, zato je bolje uložiti u znanje profesionalaca koji će uštedjeti vaš novac i vrijeme.

Program, učesnike, informacije o prijavi i kotizacijama možete pronaći na zvaničnom sajtu www.digitalconference.rs

Članovi Društva Srbije za odnose s javnošću dobijaju gratis kotizacije za konferenciju. Molimo sve zainteresovane da se prijave na mail: drustvo@pr.org.rs kako bismo im obezbedili kotizacije.

About urednik

Još novosti

Cannes Lions 2019: sinoć dodeljene nagrade u kategorijama Communication, Experience, Impact i Innovation

FCB New York sinoć je osvojio drugi Grand Prix za The Whopper Detour. Dodeljena je i …