Home / Aktivnosti / Developeri aplikacija za Gmail mogli su da čitaju e-mailove korisnika

Developeri aplikacija za Gmail mogli su da čitaju e-mailove korisnika

Iako je iz Gmaila poručeno da više neće “čitati” e-mailove korisnika, nije napomenuto da tu mogućnost i dalje imaju developer aplikacija.

Developeri koji su razvijali aplikacije za Gmail imali su neovlašćen pristup milionima e-mail poruka Gmailovih korisnika.

Kako je objavio Wall Street Jurnal, Google je dopustio kompanijama i developerima da vide private informacije i e-mail poruke korisnika Gmail servisa.

Aplikacije i inače imaju pristup tim podacima, ali korisnici veruju da podacima barata softver. No, u ovom slučaju pristup su imale i osobe koje su radile na tim aplikacijama.

Iz Google-a ističu kako pristup daju samo proverenim developerima i uz izričit pristanak korisnika. Međutim, korisnici često nisu svesni da daju pristanak nekoj nepoznatoj osobi da čita njihove e-mailove.

Iz kompanija poput Return Path i Edison Software, koje se spominju kao preduzeća čiji su developeri imali uvid u e-mailove Gmailovih korisnika ističu kako su te poruke koristili za treniranje algoritama za obradu podataka.

Iako je teško reći radi li se o sigurnosnom propustu od strane korisnika (koji su odobrili pristup) ili Gmaila (koji nije proverio ko će tačno imati pristup e-mailovima), okolnosti podsećaju na Facebook i aferu Cambridge Analytica.

Za razliku od Facebookove afere, za sad nema nikakvih dokaza da su e-mailovi korišćeni u nezakonite svrhe, odnosno da su podaci korišćeni neovlašćeno.

Izvor: WSJ.com, Zimo.hr

About urednik

Još novosti

PRIJEM 2019! – Društvo Srbije za odnose s javnošću dodelilo godišnje nagrade

New Moment New Ideas Company proglašena je za najbolju agenciju za odnose sa javnošću za …