Home / Aktivnosti / Digitalno doba: YouTube zamenjuje udžbenike u učionicama širom Amerike

Digitalno doba: YouTube zamenjuje udžbenike u učionicama širom Amerike

Nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo je da, kada je u pitanju generacija Z, većina njih, umesto udžbenika, preferira edukaciju putem Jutjuba.

Iako se način obrazovanja, nažalost, ne menja brzinom kojom tehnologija menja naše živote, internet i velika dostupnost sadržaja uveliko su promenili način učenja. Iako internet ima velikih zamki jer ono što započne kao učenje može lako prerasti u sat ili sva izgubljenih na Fejsbuku, svako sa malo samodiscipline može pročitati i naučiti puno više od onog što dobije od školskog gradiva.

Jedan od trendova u poslednje vreme, kako je pokazalo nedavno istraživanje provedeno u SAD-u, jest učenje putem Jutjuba tako da je Guglov video servis mnogima zamenio udžbenike. Umesto čitanja velikog broja stranica iz udžbenika, mladi danas provedu sat vremena za Jutjubom sa kojeg dobiju sve potrebne informacije, zapišu i nauče najvažnije i spremni su za testove.

Čini se kako se na ovaj način u kraće vreme može naučiti puno više jer se u video zapise mogu ubaciti i zanimljive infografike, tablice, linkovi na drugi povezani sadržaj i slično, no naravno ovakav način učenja (zavisno o stranicama koje se pregledavaju), uvek nosi rizik od lažnih vesti i neproverenih, tj. netačnih podataka.

Takođe, važno je napomenuti i kako Jutjub nikada ne može da zameni dobrog profesora koji će na profesionalan i zanimljiv način objasniti gradivo, približiti ga učenicima i zainteresovati ih za svoj predmet.

Istraživanje koje je sprovedeno nad skoro 2500 ljudi starosti između 14 i 40 godina pokazalo je da generacija Z preferira edukaciju upravo putem Jutjuba – njih skoro 60 posto, no i 55 posto milenijalaca preferira Jutjub kao glavni način obrazovanja.

Prema informacijama Pew Research Centera, čak 85 posto mladih, odnosno pripadnika generacije Z koja je odrasla sa Jutjubom koristi ovaj servis više nego druge društvene platforme, što nam najbolje govori o popularnosti i uticaju Guglove video platforme na mlade, njihov život i obrazovanje.

Izvor: Axios

Foto: Pixabay

About urednik

Još novosti

PRIJEM 2019! – Društvo Srbije za odnose s javnošću dodelilo godišnje nagrade

New Moment New Ideas Company proglašena je za najbolju agenciju za odnose sa javnošću za …