Home / Aktivnosti / EU uvodi pravilo jednog sata i preti kaznama Facebooku, Twitteru i YouTube-u

EU uvodi pravilo jednog sata i preti kaznama Facebooku, Twitteru i YouTube-u

Kompanije će imati jedan sat za brisanje sadržaja povezanog sa terorizmom, u suprotnom ih EU može kazniti.

Teroristi često koriste društvene mreže za komunikaciju i širenje svoje propagande, brojne kompanije se bore sa ovim problemom i implementirale su zaštitne mere kako bi uklonile takav sadržaj, mere se do sada nisu pokazale u potpunosti delotvorne. Facebook, Twitter, YouTube i druge mreže i servisi koriste kombinaciju ljudi kao moderatora sadržaja, veštačke inteligencije i strojnog učenja, kao i baze podataka koje dele sa drugim kompanijama – do sada su te kompanije dobrovoljno implementirale ovakve zaštitne mehanizme, no u budućnosti se moraju više potruditi jer im prete velike kazne.

Naime, čelnicima Evropske unije ne sviđa se napredak i brzina kojom se briše sadržaj povezan sa terorizmom i veruju kako kompanije mogu napredovati u vezi sa tim, a ako ne uklone sadržaj dovoljno brzo, biće kažnjeni. Još pre pola godine Evropska komisija objavila je preporuke za povećanje zaštite korisnika od ilegalnog sadržaja koji se objavljuje na internetu, a te  preporuke sadrže i tzv. pravilo jednog sata. Teroristički sadržaj najopasniji je upravo tokom prvog sata od njegove objave, pokazala su neka istraživanja, u EU-u smatraju kako bi uklanjanje sadržaja u roku od 60 minuta nakon njegove objave trebalo postati pravilo.

Julian King, poverenik EU-a za sigurnost, nije zadovoljan brzinom kojom se teroristički sadržaj trenutno briše sa interneta, proteklih meseci nije primetio dovoljan napredak. Evropska unija “trebala bi da preduzme jače mere kako bi zaštitila svoje građane”, navodi King, EU namerava da promeni odnos sa velikim kompanijama i želi da ovo dobrovoljno pravilo od jednog sata zakonski implementira kao obvezu za sve kompanije. Ako Facebook, Twitter i druge platforme ne uklone sadržaj u roku od tih 60 minuta, sledi im kazna, ali je još rano govoriti o visini kazne.

Zakon treba da odobri Evropski parlament i zemlje članice EU-a, tek nakon toga videćemo kako će pravilo jednog sata i kažnjavanje izgledati u praksi.

Izvor: Zimo.hr / Hrvoje Jurman
Foto: Pixabay

About urednik

Još novosti

Održan How2PR – Stanje PR struke za vreme i nakon pandemije

U organizaciji Društva Srbije za odnose s javnošću 28. maja 2020. godine održan je prolećni …