Home / Aktivnosti / Evropski parlament glasao protiv poništenja slobode na internetu

Evropski parlament glasao protiv poništenja slobode na internetu

Evropski parlament je danas ipak većinom glasova zaustavio predlog nove Uredbe o autorskim pravima, koja bi dovela do značajnih komplikacija na internetu. Žestoka javna kampanja očito je urodila plodom pa je protiv nove verzije kontroverzne Uredbe glasalo 318 evrozastupnika, za je bilo njih 278, a suzdržanih 31.

Evropski parlament glasao je o tome dozvoljava li se da se s postojećim tekstom Uredbe o autorskim pravima usvojenim na JURI odboru, tj. Odboru za pravna pitanja, uđe u međuinstitucionalne pregovore s Evropskim većem i Evropskom komisijom.

Kritičari nove verzije Uredbe o autorskim pravima – među kojima je i UN-ov izvestilac za slobodu izražavanja David Kaye koji je Evropskoj komisiji poslao i zvanično protestno pismo – smatraju da bi ova direktiva mogla ozbiljno da ugrozi slobodu govora na internetu, ukinula bi popularne memeove, zakočila razvoj digitalnih tehnologija u Evropskoj uniji, značajno otežala poslovanje manjih kompanija i zakomplikovala život korisnika interneta.

U njoj se skoro sva odgovornost za zaštitu autorskih prava prebacuje na internet kompanije koje bi “morale da preduzme mere koje će obezbediti poštovanje ugovora postignutih s vlasnicima autorskih prava za njihova dela“.

Posebno se kritikuje član 13 koji odgovornost za kontrolu korišćenja autorskog sadržaja u potpunosti prebacuje na pojedine internet stranice, uvodeći pritom ideju automatskog filtra sadržaja i koji bi de facto zabranio korišćenje popularnih memova kao što je Grumpy cat, ali i citate s Wikipedije i razne druge stvari koje su uobičajen i ustaljen deo internet komunikacije. Problematičan je i člana 11, kojim bi se de facto stvorio porez na linkove.

U svakom slučaju, današnje glasanje u Evropskom parlamentu znači da će se evrozastupnici na jesen opet morati da pozabave ovom temom. Uredba nije trajno odbačena, ali je zakočena, te sad sledi nova runda lobiranja i izmena teksta Uredbe o autorskim pravima. Dodatni je problem i njen neprecizni jezik tj. da se određene formulacije mogu tumačiti na razne načine, što znači da će tek sudska praksa nakon izglasavanja Uredbe u kojem god obliku pokazati što ona znači u praktičnoj primeni.

Izvor: SEEbiz

About urednik

Još novosti

WARC Globalni trendovi u oglašavanju

Rast oglašavanja u društvenim medijima prepolovio se tokom prošle godine. Facebook je u potrazi za …