Home / Aktivnosti / Evropski parlament usvojio kontroverznu Direktivu o autorskim pravima na digitalnom tržištu

Evropski parlament usvojio kontroverznu Direktivu o autorskim pravima na digitalnom tržištu

Poslanici Evropskog parlamenta u sredu su na plenarnoj sednici prihvatili predlog Direktive o autorskim pravima na digitalnom tržištu, uključujući članove 11 i 13 koji su izazvali brojne polemike širom Evrope.

Predlog direktive pokrenuo je jedan od najžešćih lobističkih ratova u istoriji Brisela u kojem su snage odmeravali na jednoj strani medijske kuće i umetnička industrija, a na drugoj tehnodivovi i pobornici slobode interneta.

Nakon što su u julu evropski poslanici tesno glasali protiv pokretanja pregovora sa članicama Evropske unije o predloženim reformama, za direktivu je ove nedelje na plenarnom zasedanju glasalo 438 poslanika, protiv je bilo 226, a uzdržanih 39. Evropski parlament je tako utvrdio svoj stav čime su se otvorili pregovori o konačnom tekstu zakona sa Većem EU.

“Ovo danas je zajednički uspeh i dobar znak za našu evropsku kreativnu industriju“, izjavio je Akel Voss, izvestilac za rezoluciju i član Evropske narodne stranke.

Polemika se najvećim delom vodila oko dva elementa predloga zakona. Prvi je član 13 po kojem bi platforme kao što je Guglov Jutjub bile zakonski odgovorne za kontrolu korišćenja sadržaja zaštićenog autorskim pravima kako bi se sprečilo potkradanje njihovih autora.

Drugi je član 11 koji bi uveo tzv. “susedna prava” (autorsko ili srodna prava) ili tzv. “porez na linkove”, po kojem bi novine, časopisi i novinske agencije morale dobijati naknadu za autorska prava kada bi Gugl ili druge internet stranice delile linkove na njihove članke, uključujući i kratke isečke članaka.

Izvor: SEEbiz.eu
Foto: Pixabay

About urednik

Još novosti

Doktorske studije sa međunarodnom diplomom

Mogućnost unapređenja znanja kroz interaktivni rad i učešće u međunarodnim projektima Fakultet za primenjene društvene …