Home / Aktivnosti / Korak prema sigurnijem internetu: Zakonom se zabranjuju loše lozinke!

Korak prema sigurnijem internetu: Zakonom se zabranjuju loše lozinke!

Zakonom će se zabraniti lozinke poput “password” ili “admin”, elektronske kompanije će za svaki uređaj morati da imaju posebnu kompleksnu lozinku ili jednokratnu lozinku koju će korisnici prilikom prve prijave morati da promene.

Američka savezna država Kalifornija donela je zanimljiv zakon kojim se zabranjuju loše lozinke, čime žele da povećaju sigurnosne standarde za povezane uređaje koji su proizvedeni ili se prodaju u toj državi. Nije reč, naravno, o svakodnevnim lozinkama koje koriste “obični” korisnici, već o defaultnim lozinkama koje često proizvođači gadgeta i elektronike dodeljuju određenim uređajima, poput npr. admin ili password.

Ovakve lozinke, često se određuju u kompanijskim postavkama rutera, web-kamera i drugih uređaja – nakon pokretanja tih uređaja korisnici bi trebalo da ih promene, no u praksi to često nije slučaj. Zbog neodgovornosti, lenjosti ili nekih trećih razloga ta šifra ostaje nepromenjena, što predstavlja veliku opasnost za vlasnike tih uređaja jer postoji velika mogućnost da neko provali u ruter ili web-kameru.

Zakon koji je donela Kalifornija zabraniće takve lozinke te će elektronske kompanije za svaki uređaj morati imati posebnu kompleksnu lozinku ili jednokratnu lozinku koju će korisnici prilikom prve prijave morati da promene.

Ovaj zakon na snagu stupa početkom 2020. godine, a ako ga se tehnološke kompanije ne budu pridržavale, korisnici će ih u slučaju hakerskog napada u kojem je iskorišćena ranjivost sastava zbog ovakvih lozinki moći da tuže i zahtevaju odštetu.

Zahvaljujući lošim lozinkama na povezanim uređajima poput web-kamera i hardvera koji se koristi u pametnim domovima, pre nekoliko godina srušeni su servisi poput Twittera, Spotifya i Reddita.

Izvor: Fast Company / Zimo.hr

Foto: Pixabay

About urednik

Još novosti

Održan #How2PR – Komunikacija održivog razvoja u privredi i medijima

Bez komunikacije održivi razvoj ne bi bio moguć! Društvo Srbije za odnose s javnošću u …