Home / Aktivnosti / Kriptovalute još uvek nisu izgubile poverenje

Kriptovalute još uvek nisu izgubile poverenje

Bitcoin je imao vrtoglav rast tokom 2017. godine, ali je ova godina bila prilično tiha za najpopularniju kriptovalutu, čija aktuelna vrednost iznosi oko 6300 dolara (naspram blizu 20.000 dolara, koliko je iznosila maksimalna vrednost prošle godine). Ipak, i pored ovoga, hash rate – odnosno stepen ukupnog rudarenja kriptovaluta koje se odvija – je povećan za 155% od početka godine.

Prema navodima sajta Cryptoslate, glavni razlog povećnja hash stepena jeste to što je svaka blok nagrada od 12,5 Bitcoina vredna oko 78.000 dolara, tako da su kriptorudari i dalje motivisani da vide koliko mogu da zarade na ovaj način. Ove velike nagrade, međutim, neće trajati zauvek. Očekuje se da će se naredno prepolovljavanje vrednosti blok nagrada desiti 25. maja 2020. godine, a vrednost će biti smanjena na 6,25 Bitcoina po bloku, odnosno oko 39.000 dolara po trenutnoj ceni. Ovo znači da rudari trenutno žure da izrudare što je moguće više Bitcoina.

Iako entuzijazam oko Bitcoina i drugih kriptovaluta polako opada, ekstremnih optimista i dalje ima. Investitor Tim Draper (koji je investirao u Tesla, Skype i Hotmail) je sugerisao da će Bitcoin vredeti 250.000 dolara do 2022. godine. Jack Dorsey, šef Twittera, je svojevremeno sugerisao da bi Bitcoin mogao postati jedinstvena globalna valuta za samo 10 godina.

Izvor: Neowin,Benchmark.rs
Foto:Pixabay

About urednik

Još novosti

Održan #How2PR – Komunikacija održivog razvoja u privredi i medijima

Bez komunikacije održivi razvoj ne bi bio moguć! Društvo Srbije za odnose s javnošću u …