Home / Aktivnosti / Media trendovi 2019: Da li koristimo vizuelnu pretragu u Srbiji?

Media trendovi 2019: Da li koristimo vizuelnu pretragu u Srbiji?

Vizuelna pretraga je nova vrsta pretraživača i može odvesti korisničko iskustvo na potpuno novi nivo.

Vizuelna pretraga omogućava korisnicima da postave sliku na internet (eng. upload) kako bi obavili pretragu i dobili konkretne rezultate, stoji u izveštaju Direct Media United Solutions.

Ne iznenađuje da se Pinterest priključio popularnom trendu vizuelne pretrage – povećali su fond za poslovna ulaganja sa 150 miliona funti na 12,3 milijarde funti kako bi svoje napore usmerili na vizuelnu pretragu. Iz toga je proizašao Lens, nova alatka za vizuelnu pretragu koja omogućava korisnicima da fotografišu neki predmet kako bi otkrili gde može da se kupi preko Interneta, izvršili pretragu za slične proizvode ili prikazali slične predmete na oglasnoj tabli.

Gugl Lens je aplikacija koja omogućava vašem pametnom telefonu da radi kao vizuelni pretraživač. Predstavljena na Guglovoj konferenciji I/O 2017. godine, aplikacija radi analizom fotografija koje ste napravili i daje vam informacije o fotografiji. Na primer, ako napravite fotografiju albuma Ebi Roud, vaš telefon vam može reći više o Bitlsima i kada je album izašao. Ako fotografišete prodavnicu sladoleda, telefon vam može reći njeno ime, pokazati preporuke i reći da li su vaši prijatelji bili tamo.

Majkrosoft takođe ima sopstvenu verziju pod nazivom Bing vizuelna pretraga koja omogućava korisnicima da lako pretražuju za određeni element u okviru slike. Ova alatka za vizuelnu pretragu ne samo da pronalazi povezane fotografije već i prikazuje stranice o proizvodu (eng. product pages) za konkretan predmet.

Da li koristimo vizuelnu pretragu u Srbiji?

Ne još.

Marketing preko audio zapisa na smart speaker uređajima i putem glasa

Počelo je sa Siri, a sada će glas igrati veću ulogu. Lakše je uputiti inteligentnom uređaju glasovnu komandu nego obavljati pretrage ili pokretati neku radnju, kao što je uključivanje muzičkog plejera ili kupovina proizvoda.

Marketing preko audio zapisa na „smart speaker” uređajima u 2018. godini bio je u najmanju ruku bez sjaja. Trenutno većina smart speaker platformi ozbiljno ograničava koje reklame mogu biti postavljene na njihove proizvode. Na primer, kod Amazon Alexa platforme, reklamni oglasi nisu dozvoljeni osim ako nisu unutar podkasta, muzike ili fleš brifing veštine (eng. Flash Briefing Skill). Međutim, brendovima je dozvoljeno da naprave veštine (Skills) kojima će promovisati svoje proizvode i uslugu. Gugl Home je drugačije usmerio oglase. Prošle godine je ukratko integrisao jedan oglas za rimejk Diznijevog filma Lepotica i zver u sve dnevne programe Gugl Homea. Nakon čitanja informacija sa putovanja do i sa posla i iz kalendara, postavio je reklamni oglas za film na dan kada je prvi put prikazan u pozorištima. Poput Alexae, developeri mogu da postave reklamne oglase u neke Gugl Home aplikacije i naprave sopstvene brendirane aplikacije.

To je daleko najpopularniji način oglašavanja na smart speaker uređajima. Ukratko, kreirajte brendiranu Alexa Skill ili Gugl Home aplikaciju koja se odnosi na vaš brend ili delatnost i pružite korisnu uslugu.

Odličan primer je tekila brend Patron koji je stvorio veštinu pod nazivom Pitajte Patrona. Koristeći ovu veštinu, možete reći Alexi da Pita Patrona za recept za koktel.” Zatim će vam biti predstavljen spisak koktela, od kojih mnogi uključuju Patron tekilu.

Podrazumeva se da će smart speaker uređaji samo postati popularniji u narednim godinama. Uz to, proizvođači smart speaker uređaja i kreatori aplikacija će morati da pronađu načine za njihovu monetizaciju. Imajući to na umu, očekujemo da će Amazon, Gugl, Epl i drugi proizvođači smart speaker uređaja uskoro pokrenuti svoje servise za audio reklamne oglase. Oni mogu dozvoliti preduzećima da kupuju oglase koji se pojavljuju u aplikacijama nezavisnih proizvođača, audio sadržaju i još mnogo toga. Razmislite o tome kao o Gugl Adwordsu za smart speaker uređaje.

Oglašavanje preko smart speaker uređaja u Srbiji?

Još uvek isuviše daleko.

Ceo izveštaj Direct Media United Solutions o medijskim trendovima pogledajte ovde.

Autor: Ljubica Vukčević, Insight Manager Direct Media United Solutions
Izvor: Direct Media United Solutions, Advertiser Serbia

About urednik

Još novosti

RASPISAN KONKURS ZA PRIZNANJE 2020

Drage koleginice i kolege, Obaveštavamo vas da je danas, 28. jula 2020. godine raspisan konkurs …