Home / Aktivnosti / Medijski trendovi 2019.: Influenseri, mikro-influenseri i praćenje uspeha kampanja

Medijski trendovi 2019.: Influenseri, mikro-influenseri i praćenje uspeha kampanja

Influenseri na društvenim medijima imaju sve veći uticaj, a trend mikro-influensera je u porastu, pokazao je izveštaj Direct Media United Solutions o medijskim trendovima koji će obeležiti 2019.

Ljudi sa dobrim ugledom na veoma značajnim tržištima i tržišnim nišama zovu se mikro-influenseri. Oni obično imaju manje od 10.000 pratilaca. Ipak, imaju značajan uticaj na malom tržištu. Pošto su to stručnjaci u svojim oblastima, njihov glas je važan za publiku kojoj pružaju uslugu. Kompanije se mogu direktno obratiti malim segmentima i pokrenuti odluke o kupovini uz pomoć mikro-influensera. Kombinujući snagu 20-30 mikro-influensera, kompanije mogu kreirati uspešnu marketinšku kampanju sa influenserima bez trošenja previše dolara.

Sa druge strane, što brendovi više počinju da ulažu u marketing angažovanjem influensera, veća je potražnja za praćenjem uspeha njihovih kampanja. Na tržištu je dostupan veliki broj alata koji pomažu ne samo da pratite povrat na uložna sredstva od marketinga angažovanjem influensera, već i da utvrdite prave influensere za pristup određenom brendu. U 2019. godini, UTM parametri za praćenje povrata na uložena sredstva od marketinga angažovanjem influensera biće od ključnog značaja. To podrazumeva označavanje bilo kakvih dolaznih veza na vaš veb-sajt, koje dajete influenserima kao CTA.

Prikazivanje izvora, medija i imena pomoći će vam da pratite (u Gugl analitici) iz koje konkretne kampanja je došao saobraćaj na vaš veb-sajt

Influenseri u Srbiji?

Iako se digitalne kampanje u Srbiji sve više kreću ka kampanjama gde klijent plaća reklamu po njenom učinku (eng. performance), radije nego ka kampanjama podizanja svesti, influenseri sa društvenih medija najviše se angažuju u kampanjama podizanja svesti (nasuprot svetskom trendu), a većina oglašivača meri samo broj impresija. Pošto je tržište Srbije i dalje malo, a cene su relativno niske, to nam omogućava da angažujemo vodeće influesere po razumnoj ceni. U Srbiji postoje dve vrste influensera: Instagram i Jutjub influenseri. Najpopularniji influenseri na Instagramu su devojke sa sadržajem vezanim za modu i šminku – Zorannah (905 000 pratilaca), Marija Žeželj (649 000 pratilaca), Jana Dačović (619 000 pratilaca), Lea Stanković (388 000 pratilaca) itd. Na Jutjubu, sa druge strane, najpopularniji kanali su za igranje igrica (eng. gaming) i smešni skečevi i prenkovi: Mudja (1,3 miliona pretplatnika), Baka Prase (916 000 pretplatnika), Stuberi (720 000 pret.), Djota (611 000 pretplatnika), Yasserstain (575 000 pret.) itd..

Društveni mediji u Srbiji rastu nasuprot globalnom trendu

Globalno, društveni mediji beleže ozbiljan pad aktivnih korisnika – u avgustu 2018.godine je Snap, proizvođač aplikacije Snepčet, izjavio je da je u drugom tromesečju izgubio 3 miliona dnevno aktivnih korisnika u odnosu na početak godine. To je prvi put od kada se kompanija javno oglasila, početkom 2017. godine, da je prijavila pad broja korisnika. Snepov izveštaj pratio je slične trendove Fejsbuka i Tvitera. Fejsbuk je u julu 2018. godine otkrio da je da je njegov broj korisnika u Sjedinjenim Državama bio isti kao na početku godine, te da je broj njegovih korisnika u Evropi opao u istom periodu, iako je ukupan broj članova porastao.

A Tviter, koji se godinama trudi da poveća interesovanje za svoju platformu, takođe je rekao krajem jula da su se mesečno aktivni korisnici smanjili za jedan milion od početka godine.

Ali u Srbiji su društveni mediji na najvišem piku – na Fejsbuku ima skoro 3,3 miliona aktivnih korisnika od 4,2 miliona korisnika Interneta u Srbiji (prema “Gemius”-u)! Instagram je imao rast od 36% u Srbiji u 2018. godini, uglavnom kod muške populacije i dostigao je oko 2 miliona aktivnih korisnika. Jutjub ima 3,5 miliona korisnika što je skoro polovina ukupnog stanovništva, stoji u izveštaju Direct Media United Solutions.

Pogledajte i ostale medijske trendove za 2019. godinu ovde.

Autor: Ljubica Vukčević
Izvor: Direct Media United Solutions, Advertiser Serbia

About urednik

Još novosti

PRIJEM 2019! – Društvo Srbije za odnose s javnošću dodelilo godišnje nagrade

New Moment New Ideas Company proglašena je za najbolju agenciju za odnose sa javnošću za …