Home / Aktivnosti / Otvara se obnovljeni Narodni muzej u Beogradu

Otvara se obnovljeni Narodni muzej u Beogradu

Muzej prvi posetili najbolji učenici osnovnih škola i mediji

Stalna postavka Narodnog muzeja u Beogadu ponovo će od sutra biti dostupna svim našim sugrađanima, ali i svim gostima Beograda. Prvi posetioci moći će da obiđu Narodni muzej već od četvrtka, 28. juna od 23 sata, a muzej će raditi naredna 24 časa neprekidno uz besplatan ulaz prva tri dana.

Multimedijalni program na Trgu republike, koji počinje u 21h, simbolično će označiti trenutak prekretnice i početak sasvim novog poglavlja u dugoj istoriji jedne od najznačajnijih institucija srpske kulture koja se nakon završetka obimnih radova na uređenju enterijera i eksterijera svečano otvara.

Aktuelna muzejska postavka i programi biće prilagođeni svim generacijama, a sa posebnom pažnjom će se kreirati programi za mladu publiku koja tek počinje da se interesuje za institucije kulture. Polazište u osmišljavanju nove muzejske postavke, u kome su učestvovali kustosi Narodnog muzeja i dizajneri Jelena Stefanović, Igor i Irena Stepančić, bilo je nastojanje da uravnoteženim kombinovanjem konvencionalnog i inovativnog, postavka omogući otvoreni uvid kako u umetnost, tako i u prošlost.

“Naši posetioci će moći da vide odabrana među 400 000 kulturnih dobara u okviru nove stalne postavke. Ona su deo kolekcije koju čine reprezentativna kulturna dobra, svedočanstva razvoja i civilizacijskih promena od praistorijskih vremena do poznog srednjeg veka, kao i reprezentativna dela ključnih umetničkih stilova i pokreta od novog veka sve do savremenog doba. Više od 30 kustosa radilo je na postavci sa željom da eksponati među sobom korenspondiraju i kao nosioci čudesnih priča o području na kome živimo”, izjavila je Bojana Borić Brešković, direktor Narodnog muzeja u Beogradu.

Stalna postavka obuhvata obiman hronološki opseg od dalekog paleolita sve do umetnosti 20 veka. Organizovana na tri novoa reprezentativnog zdanja zgrade koja i sama predstavlja spomenik kulture, postavka će biti raspoređena na 5000 m2 izložbenog prostora.

Na otvaranju je govorio i naš poznati dizajner Slavimir Stojanović Futro zadužen za novi vizuelni indetitet ove institucije. On je istakao da se na novom logotipu muzeja nalaze dve rajske ptice, odnosno dva fauna iz Miroslavljevog jevanđelja, te da se radi o metafori u kojoj su ove ptice prikazane kao Narodni muzej koji brižno čuva duh naše nacije.

 

About urednik

Još novosti

DIDS 2019 na krilima digitalne transformacije

Jubilarna deseta konferencija Dan internet domena Srbije – DIDS 2019 biće održana 5. marta u …