Home / Aktivnosti / Šta evropska direktiva o zaštiti autorskih prava znači za vas?

Šta evropska direktiva o zaštiti autorskih prava znači za vas?

Nova evropska direktiva o zaštiti autorskih prava odnosi se i na obične građane. Kako? Pročitajte u vodič koji je za vas pripremio Zimo.

Evropski parlament prihvatio je predlog nove direktive o zaštiti autorskih prava u Evropi. Međutim, direktiva koja bi trebala da uvede zaštitu autorskih prava u 21. vek izazvala je burnu raspravu i kontroverze.

Sa jedne strane, predlagači tvrde da će zaštititi autorska prava i naterati velike internet platforme da svoju zaradu podele sa autorima. No, sa druge strane, aktivisti za slobodu govora i izražavanja tvrde kako će ograničiti slobodu izražavanja i uništiti sve ono što internet predstavlja.

Iako prihvaćeni tekst još uvek nije zakon, za vas smo napravili kratak vodič o tome šta će se tačno promeniti ako nova direktiva o zaštiti autorskih prava postane važeća.

Šta se menja?

Sve aplikacije i internet stranice na kojima korisnici mogu da objave sadržaj moraće da uvedu proces provere tog sadržaja kako bi prepoznale i sprečile kršenje autorskih prava pre nego što taj sadržaj bude objavljen na internetu.

Zašto? Prema novoj direktivi, internet platforme odgovorne su za svaku reč, fotografiju ili video koji njihovi korisnici objave, isto kao da su to objavili njihovi zaposleni (član 13.).

Šta to znači? U praksi to znači da će aplikacije ili platforme poput Snapchata, Instagrama, Facebooka i ostalih stranica:

► produžiti vreme između učitavanja sadržaja i njegove objave, jer će ga prvo proveravati automatski filteri ili za to zadužene osobe

► češće ćete videti poruku o grešci prilikom učitavanja jer će vaš sadržaj možda biti previše sličan nekom zaštićenom sadržaju

► memeovi, parodije, remiksi, recenzije i ostali sadržaj koji u sebi sadrži delove zaštićenog sadržaja često će biti blokiran

► čak i ako je učitani sadržaj legalan (potpada pod izuzetak, kao što je pravo na citiranje), verovatno ćete morati da dokažete da se radi o dozvoljenom izuzetku jer direktiva se vodi onim “krivi ste dok ne dokažete nevinost”

► ako objavljujete video sa nekog događanja i u pozadini se čuje komercijalna muzika (pesma nekog više ili manje poznatog pevača), verovatno vam neće biti dopušteno da objavite video ili će vam ga automatski utišati (kao što se već događa u nekim slučajevima na Jutjubu i Fejsbuku).

Neke aplikacije i internet stranice neće biti u mogućnosti da ispune sve zahteve koje direktiva zahteva. To znači da će morati ili da promene način na koji funkcionišu ili da u potpunosti prekinu sa radom. Za neke to znači da neće uspeti ni da zažive jer osnivači i investitori neće biti spremni na dodatni trošak i rizik.

Zašto? Ako sa prijateljima na Fejsbuku ili nekoj drugoj društvenoj mreži poželite da podelite vest, internet platforma neće više moći da vam prikaže naslov, fotografiju ili kratki sadržaj vesti, osim ako za to nisu dobili dopuštenje (licencu) (član 11.). Čak i ako su spremni da plate za dopuštenje, teško je poverovati da će ih dobiti baš od svakog medija u svakoj zemlji.

Šta to znači? U praksi to znači da ćete i dalje moći da podelite link, ali:

► linkovi koje delite neće izgledati niti otkrivati vašim prijateljima šta se skriva iz linka. Umesto fotografije ili naslova, prikazivaće se “http://www…..”

► u drugom slučaju na ekranu bi se, umesto linka, mogla pojaviti poruka “Žao nam je, nemamo dozvolu za prikaz ovog linka” tako da nećete biti u mogućnosti da podelite ni sam link.

► interent servisi koji su prikupljali vesti i prikazivali sve linkove na jednom mestu verovatno će morati da prestanu sa radom jer će troškovi plaćanja licenci biti preveliki (nešto slično se dogodilo kad je Španija prihvatila sličan zakon). To znači da će biti teže informisati se, otkriti novi izvor informacija ili pročitati neku vest iz različitih izvora.

► isto tako, novi, inovativni ili alternativni izvori vesti teže će pronalaziti put do potencijalnih čitalaca jer će se njihovi linovi teže deliti na društvenim mrežama ili servisima koji prikupljaju vesti.

Ukoliko posetite neki sportski događaj i snimite deo takmičenja svojim mobilnim telefonom, zapravo ćete prekršiti autorska prava.

Zašto? Prema novoj direktivi, samo organizator takmičenja ima autorska prava za objavu i deljenje sadržaja vezanih za taj događaj.

Šta to znači? Još uvek nije jasno hoće li organizatori zaista tako strogo primenjivati odredbe direktive da bi svaki selfi sa stadiona ili snimak gola nekog fudbalera bilo kršenje autorskih prava. No ona daje mogućnost organizatorima da uklone vaš video ako on prikazuje nešto što im se ne dopada ili što žele da plasiraju kao ekskluzivni sadržaj. Iako ste uredno platili ulaznicu.

Tekst direktive, iako je prihvaćen, još uvek je podložan promenama i ne mora biti izglasan kao obvezujući u proleće naredne godine. Ali ako bude, uveliko će promeniti način na koji se koristimo internetom i delimo informacije.

Izvor: zimo.hr / Martina Čizmić
Foto: Pixabay

About urednik

Još novosti

PRIZNANJE 2019 – Kategorija “Velika PR agencija godine”

Konkurs Društva Srbije za odnose s javnošću za prijavu radova za ovogodišnju 22. po redu …