Home / Aktivnosti / Velika Britanija: Oglašivači razočarani online medijima, vraćaju se štampanim

Velika Britanija: Oglašivači razočarani online medijima, vraćaju se štampanim

Štampani mediji u Velikoj Britaniji zabeležili su porast prihoda od oglašavanja po prvi put od 2010. godine, a kao objašnjenje navodi se nezadovoljstvo ponašanjem nekih tehnoloških kompanija.

Oglašavanje u štampanim medijima, zajedno sa radijskim i televizijskim, u padu je već duži niz godina, dok se oglašivači istovremeno sve više okreću online medijima. Ali početkom ove godine u Velikoj Britaniji  zabeležen je zanimljiv preokret tog trenda. U prvom kvartalu 2018. godine su, naime, ulaganja u oglašavanje u štampanim medijima porasla za 1% (iznose 153 miliona funti), i to je prvi kvartal od kraja 2010. godine da je ovaj pokazatelj „u plusu“.

Poslednjih je 29 tromesečja pad oglašavanja u štampanim medijima u Velikoj Britaniji bio i do 22%. Najveći porast beleže izdanja Sun, Daily Mirror, Daily Mail, Daily Express i Metro, čiji je ukupni rast prihoda od oglašavanja u prva tri meseca bio 2,8%, pokazala je studija organizacije Advertising Association. „Ozbiljnije“ novine kao što su Times, Telegraph, Financial Times i Guardian beleže pad od 0,3% – što im je najbolji rezultat u poslednjih sedam godina.

Kao razloge ove promene u studiji se navode mišljenja nekih kompanija kako su proteklih godina previše izdvajale za online oglase, a neki od velikih oglašivača razočarani su događanjima oko tehnoloških kompanija, primarno Facebook-a, pa su odlučili da manje investiraju u taj kanal oglašavanja.

Neki su takođe odlučili da manje plaćaju oglase u Google-u, jer ni ova kompanija nije održala visok standard kad je reč o uklanjanju govora mržnje i lažnih vesti.

Izvor: bug.hr
Poto: Pixabay

About urednik

Još novosti

WARC Globalni trendovi u oglašavanju

Rast oglašavanja u društvenim medijima prepolovio se tokom prošle godine. Facebook je u potrazi za …