Home / Aktivnosti / Zajedničkim snagama protiv dezinformacija i lažnih vesti

Zajedničkim snagama protiv dezinformacija i lažnih vesti

Ukoliko sa You Tube-a dođete na stranice Enciklopedije Britanike dobićete informacije koje su posebno pripremljene za vas.

Google (odnosno Alphabet) pojačao je svoju borbu protiv lažnih vesti, i to na YouTube-u. Posetioci ovog video servisa o pojedinim temama moći će više da saznaju iz proverenog i kredibilnog izvora – Enciklopedije Britanike.

Ugledna enciklopedija posetiocima će pružati prilagođene i proverene informacije o određenim istorijskim i naučnim temama koje su se često nalazile na udaru lažnih vesti. YouTube će linkove koji vode na Britaniku prikazivati u rezultatima pretraživanja, ali i ispod videa o tim temama.

Dodatne informacije, za početak, biće dostupne za ograničeni broj tema i samo za korisnike u SAD-u, iz Google-a ističu kako će se teme i tržišta postupno širiti.

Posetioci s YouTube-a koji dođu na stranice Britanike dobit će i informacije koje će biti pripremljene posebno za njih. Linkovi će ih odvesti na jednostavan sažetak teme, kako bi posetiocima bilo lakše da shvate o čemu se radi. Poseban naglasak je stavljen i na delove “šta su mislili da se dogodilo” i “pitanja na koja još uvek tražimo odgovore” kojima se žele korisnici podstaknuti da dalje traže odgovore, ali i da se predstave sve strane priče.

“Činjenice i istina su važni, a u digitalno vreme kojim trenutno vlada cunami proaktivnog dezinformiranja istina mora biti glavna”, istakao je Karthik Krishnan iz Britanike, koja ove godine slavi 250 godina postojanja.

Izvor: zimo.hr; Martina Čizmić
Foto: Pixabay

About urednik

Još novosti

WARC Globalni trendovi u oglašavanju

Rast oglašavanja u društvenim medijima prepolovio se tokom prošle godine. Facebook je u potrazi za …