Home / Aktivnosti / Održan How2PR – Stanje PR struke za vreme i nakon pandemije

Održan How2PR – Stanje PR struke za vreme i nakon pandemije

U organizaciji Društva Srbije za odnose s javnošću 28. maja 2020. godine održan je prolećni How2PR na temu stanja PR struke za vreme i nakon pandemije virusom COVID-19. Sa našim učesnicima razgovarala je Milica Đokić, potpredsednica DSOJ-a, govornici diskusije bili su Vanda Kučera, I&F McCann Grupa, Borislav Miljanović, Represent System, Miloje Sekulić, Homepage Digital. Creative.

Tokom sat vremena diskusije govornici su dali svoju ocenu o celokupnoj situaciji izazvanoj korona virusom, koliko se ona odrazila na poslovanje kompanija, da li su se agencije suočile sa otkazivanjem projekata, smanjivanjem fee-jeva, predstavili su svoju procenu razvaja tržišta komunikacija u narednom periodu.

Vanda Kučera je istakla: “Definitivno je tokom krize izazvane pandemijom došlo do promene odnosa prema budžetima i oglašavanju, potpuno je normalna rekacija na kriznu situaciju da se smanjuje tržišno komuniciranje. Prema istraživanju Svetske asocijacije udruženja oglašivača  81% kompanija je upotpunosti prekinulo komunikaciju na svetskom nivou, 79% se vratilo u roku od nekog vremena promenivši komunikaciju, a neke se još nisu vratile. Kod nas se isto to desilo, neke kampanje i budžeti su se prosto zaustavili, sa druge strane neke kompanije su se prilagodile komunikaciju trenutku i situaciji.

Dakle fijevi su se promenuli, ukinuli i smanjili ali neki se i vraćaju. Ono što je sigurno je da mi ne znamo šta će se dešavati do kraja godine i to će se pratiti i varirati. Nije sve prestalo samo je pitanja kako će se vratiti, u kojoj meri i na koji način. Prvi kvartal 2021. očekuje se da će biti epidemiološki oseljiv, ali stvari se menjaju iz dana u dan

Ekonomija malo pritiska svet da se promeni zdravstveni odnos prema ponašanju, teško je bilo šta predvideti sa sigurnošću. Mi smo imali nekoliko pičeva tokom pandemije i svi su se realizovali, uredno smo, od kuće radili, rađene su ozbiljne prezentacije online, čak smo dobili od McCann Worldgroup koristan priručnik kako se vode i organizuju prezentacije online, tako da smo se prilagodili.

Komunikcija je trenutno važnija nego ikada, naravno primerena komunikacija, radili smo razna istraživanja, analize podataka, svetska istraživanja…itd. i svuda su dolazili odgovori da je važno da kompanija ili brend nastavi da komunicira sa porukom primerenoj sitauciji. Bilo je vazno da kompanije ili brendovi ostanu u kontaktu sa korisnicima svojih brendova i potrošačima ali sa prilagođenom porukom. Svako ko je uspeo da se snađe i prilagodi u o ovom trenutku uradio je fantastičan posao.“

Bora Miljanović je istakao: „U poslovanju u proteklih nekoliko kriznih meseci najbolje se pokazao sektor public relations i mesečni fijevi, pošto su kompanije koje su angažovale agencije za korportivnu komunikaciju uglavnom i ostale a poslovanje su transformisale u krizne ili interne komunikacije. Agencije koje su se bavile organizacijom događaja su najgore prošle, edukacija je bila pogođena, ali se brzo prilagodila i prešla u virtuelnu komunikaciju, to su dve oblasti koje su bila najgore pogođene, s druge strane krizne i interne komunikacije su dobile na značaju i dobili smo neke poslove. Pokazalo se da je rad na brendovima ukoliko nije bio u obliku mesečnog fija bio vrlo ranjiv tokom kriznog perioda.

Imali smo priliku da za ova dva ili tri meseca vidimo šta nas čeka za dve ili tri godine. Ova situacija nas je ubrzala i za dvadeset ili trideset posto pomerila ka budućnosti, jednostavno smo mogli da vidimo šta nas čeka za nekoliko godina. Što se tiče komunikacije prvi put smo se susreli sa infodemijom, kada je krenula pandemija, porasla je čitanost medija ali i došlo je do eksplozije informacija koje smo dobijali u miksu društvenih mreža i mesindžera. Prvi put smo se sreli sa jednom vrstom novog digitalno-komunikacijskog talasa gde smo trebali da se prilagodimo i tu prilagođenu komunikaciju predstavimo klijentima.

Mislim da je budućnost marketinga u boljem prikupljanju i preciznijem čitanja podataka koje ćemo imati. Mi dnevno ostavimo 20 hiljada digitalnih tragova osvojim ponašanjem. U budućnosti će biti vrhunska umetnost prikupiti i čitati podatke koje ćemo imati. Vrlo brzo ulazimo u novu dimenziju naše odgovornosti kao ljudi koji utiču na druge ljude da nešto rade. Zbog preciznih podataka tačno će se znati ko šta radi i kako posluju.“

Miloje Sekulić je rekao: „Kao agencija imali smo situaciju da smo radili dva tržna centra, i bili smo u višesatnim dnevnim kontaktima sa klijentom radi dogovora šta i kako da se komunicira.  Takođe smo imali situaciju sa jednim proizvođačen dečije hrane, pre početka pandemije sve je bilo spremno i u samo naletu sa prodajnom kampanjom desila se kriza, prilagodili smo se situaciji i napavili Nutrino igraonicu, koji je podrazumevala jedan sajt sa nekoliko igrica koji su igrale čitave porodice. Znači komunikacija se menjala, ključno je da ne smete da prestanete da komunicirate kada ste u krizi, onima koji su prestali da komuniciraju trebaće mnogo više vremena da se izdignu iz tog položaja u koji su došli.

Prijatelj koji ima organsku vinariju, mala, ekskluzivna proizvodnja, u ovoj situaciju se vrlo brzo prilagodio i omogućio plaćanje i kupovinu vina online. Kada se vanredno stanje završlio, svi koji su ga podržali tokom pandemije dobili su doživotno 15% popusta na njegove proizvode.

Veliko pitanje je da li će nam biti dozvoljeno da se vratimo na stari način funkcionisanja. Pročitao sam jutros vest da se od jeseni italijanski studenti neće vratiti u klupe, već će funkcionisanje prebaciti online. Posledica toga će biti zamiranje stotina i stotina gradića koji bukvalno žive od studenata. Životi će nam se definitivno promeniti na različite načine, i u svemu tome mi kao komunikatori moramo sve te promene nekako da iskomuniciramo i pomognemo našim klijentima

Poruka za kraj bi bila da nema grešaka ima samo nenaučenih lekcija.“

Ukoliko ste propustili How2PR snimak celokupne diskusije možete pogledati na linku.

About urednik

Još novosti

Eventiada IPRA GWA će po prvi put objaviti PR Visionnaire nagradu za lični doprinos, i proširiti listu nominacija za podršku UN SDG-ovima

Najveća nagrada za komunikacije u Istočnoj Evropi, Centralnoj Aziji i ZND – Eventiada IPRA GWA …